Bel Fıtığı ve Egzersiz


BEL FITIĞI VE EGZERSİZ
Bel fıtığı ve egzersiz denildiği zaman akıllarda soru işaretleri oluşabilir. Bel fıtığı olan kişiler ağrı şikayetleri nedeni ile çoğu zaman egzersiz yapmak istemezler ama egzersiz bel fıtığı tedavilerinde önemli rol oynamaktadır.
Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığı; bel omurları arasında bulunan disklerin yapılarının bozulması sonucu ağrı, uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi şikayetlere neden olan dejeneratif bir hastalıktır.
Bel fıtığının seviyesine ve hangi aşamada olduğuna göre kişide görülen semptomlar değişiklik gösterir. Tedavi şekli de bunlara göre belirlenir.

Bel Fıtığı Aşamaları Nelerdir?

Normal disk: Sağlıklı bir disk orta bölümünde çekirdek ve çekirdeği saran sağlam bir bağ dokusundan oluşur.

1. Aşama bulging  : Diskin dış yapısı sağlam olsa da çekirdek bir tarafa doğru yer değiştirmiş ve dışa doğru bombe yaparak sinire ve etrafındaki dokuya bası yapmaya başlamıştır.

2. Aşama prolaps: Diskin dış yapısında da değişimler meydana gelmiştir. İçte olması gereken çekirdek yapı daha da yanlara doğru çıkıntı yapar.

3. Aşama ekstrüde: Bu aşamada dış yapının da bütünlüğü bozulmuştur. Çekirdek bütünlüğünü korusa da dış yapıdaki açıklıktan dışarı çıkmaya başlamıştır.

4. Aşama: Bu aşamada dışarıya doğru çıkan çekirdek bütünlüğünü kaybeder ve omurilik kanalında serbest hale gelir.

Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bel fıtığı tedavisinde uygulanan birçok farklı yöntem vardır. Bel fıtığının seviyesine, aşamasına ve oluşturduğu semptomlara göre kişiye uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Bu tedavi seçenekleri;
Yatak istirahati
İlaç tedavisi
Fizik tedavi
Manuel terapi
Egzersiz
Ameliyat olarak sıralanabilir.

Bel Fıtığında Egzersiz
Bel fıtığı tedavilerinde egzersizin önemi büyüktür ve hemen hemen her aşamasında uygulanabilir. Egzersiz uygulamalarında önemli olan doktorun onayını almak ve bu egzersizleri alanında uzman fizyoterapistler eşliğinde yapmaktır.
Bel fıtığı olan kişide fıtık olan bölgeye hem destek vermek için hem de omurgaya binen yükü azaltmak için egzersiz yapmak çok önemlidir. Ameliyat gerekmeyen durumlarda aktif ağrılı dönem geçtikten sonra yapılan egzersizler, bu bölgedeki kasları güçlendirerek omurgaya destek sağlar. Ameliyat sonrası dönemde ise yine bu bölgedeki kasların kuvvetlenmesi ve uygun esneklikte olması önemlidir. Bu nedenle bel fıtığı ameliyatlarından sonrada iyileşme için egzersiz büyük rol oynamaktadır.
Siz de bel fıtığı probleminiz hakkında bilgi almak ve vücudunuza uygun egzersizleri öğrenmek için bizimle iletişime geçin.